Wij krijgen best vaak de vraag of we ‘steengoede SEO teksten’ kunnen schrijven. Ik moet daar altijd even over nadenken. Want ja, dat zouden we kunnen, maar het hangt er van af wat diegene precies bedoelt met ‘steengoede SEO teksten’. Het klinkt namelijk als teksten die speciaal voor zoekmachines geschreven zijn, en daarvoor moet je nou net niet bij ons zijn. In deze blogpost leg ik je uit waarom dat zo is – en voor welke teksten je wél bij ons kunt aankloppen. 

Met typische ‘SEO teksten’ zou je je potentiële klant wel eens kunnen irriteren

Kijk, het werkt ongeveer zo: het doel van Google is om haar gebruikers zo snel mogelijk de meest relevante informatie te geven. Laten we ‘SEO teksten’ eens als voorbeeld nemen. Op het moment dat iemand zoekt op ‘SEO teksten’, komen de – wat Google betreft – meest relevante pagina’s bovenaan te staan. Om te bepalen wat de meest relevante pagina’s zijn, heeft Google een mysterieus algoritme bedacht. Bijna niemand weet precies hoe dat algoritme in elkaar zit. Wat we wél weten, is dat het aantal keren waarop de term ‘SEO teksten’ naar voren komt in een tekst, één van de variabelen is waar Google naar kijkt bij het bepalen van de positie van diezelfde tekst in de zoekresultaten wanneer gezocht wordt op die term. Dat zou dus betekenen dat als ik gevonden wil worden op ‘SEO teksten’, ik de term ‘SEO teksten’ zo vaak mogelijk in mijn teksten moet laten vallen. 

Probleem is alleen: een tekst wordt daarmee niet bepaald fijner om te lezen. Nou zou je kunnen zeggen: ‘Wat maakt dat nou uit? Als ik daarmee hoger ik Google kom?’ Goed punt. Daarmee kom ik bij mijn tweede punt. 

Ik denk dat typische ‘SEO teksten’ op de lange termijn niet meer gaan werken

De tactiek die ik hiervoor benoem werkt op dit moment nog best goed. Ik zie nog steeds pagina’s waarin een keyword 60 keer herhaald wordt, die vrij hoog – soms zelfs op plek 1 of 2 – in Google naar voren komt op datzelfde keyword.

Dus ja: je belandt er op dit moment misschien hoog mee in Google, en dus zou je er meer bezoekers mee naar je website kunnen halen. Maar mijn punt is: maak je je bezoeker – en daarmee potentiële klant – gelukkig met dat soort teksten? Geef je ze daarmee het vertrouwen om met jou in zee te gaan? (Ik geloof van niet). 

Bovendien vraag ik me of dit op de lange termijn zo blijft werken. Het doel van Google is om de meest waardevolle informatie zo snel mogelijk naar voren te halen voor de gebruiker. Daarom passen ze hun algoritme constant aan. In de begindagen van Google werkte het nog goed om je footer helemaal vol te gooien met keywords. Inmiddels is het algoritme zo aangepast dat je daar niet zo ver meer mee komt. En het zou me niets verbazen als dat ook gebeurt met het volgooien van teksten met hetzelfde keyword.

‘SEO teksten’ bestaan eigenlijk helemaal niet

Tot slot, en ik geef toe – dit is een beetje mierenneukerig: een ‘SEO tekst’ bestaat helemaal niet. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het feit dat er Optimization in staat, betekent dat je eerst een basis moet hebben om te optimizen. Die basis is je tekst. Die moet al knettergoed zijn, omdat je met kwalitatief goede teksten je potentiële klant bindt.

Wat we dan wel doen

Die knettergoede teksten schrijven we in de eerste plaats voor jouw ideale klant. De onderwerpen daarvoor bedenken wij door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met je klant en – als je die hebt – met je sales- of klantenservice afdeling. We willen vooral weten wat veelgestelde vragen zijn – dat zijn geweldige onderwerpen om te verwerken in blogposts. En ja, in die voorbereiding houden we ook rekening met zoekmachines: we doen een zoekwoordenanalyse om te onderzoeken op welke termen er vaak gezocht wordt binnen jouw vakgebied. Op basis van al die inzichten – en dus niet alleen maar zoekwoordanalyses – bepalen we over welke onderwerpen we gaan schrijven.

Staan die teksten als een huis? Zijn ze waardevol, nuttig, concreet, grappig en/of inspirerend? Pas dan gaan we ze optimaliseren om beter gevonden te worden in Google: we voegen bijvoorbeeld relevante interne links toe, passen titels aan waar nodig en voegen relevante subtitels toe. 

Oké, oké. Ik wil gewoon teksten waarmee ik hoger in Google kom. Hoe moet ik het dan noemen? 

Teksten waarvan de onderwerpen geïnspireerd zijn op een zoekwoordanalyse. Of teksten die ná het schrijven worden geSEO’d – geoptimaliseerd voor zoekmachines. Of allebei. En naar mijn mening wil je dat laatste hebben. 

Voor het gemak mag je ze wat mij betreft natuurlijk gewoon SEO teksten noemen. Maar weet dan in ieder geval dat wij geen typische SEO teksten schrijven ;).

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten
Categorieën